TREBATE NOVE DIOPTRIJSKE NAOČALE?

Kupovina dioptrijskih naočala već odavno ne funkcionira tako da u optici odaberete okvir i kažete svoju dioptriju. Ponuda naočalnih leća je široka i postoji mnogo kriterija po kojima odabrati. U nastavku ćemo detaljno objasniti sve što trebate znati prije kupnje dioptrijskih naočala. Osim cijene, odlučuje na primjer i to gdje ćete naočale nositi. Jedne karakteristike bi trebale imati naočale za rad u uredu, druge pak naočale za sportske aktivnosti itd. Vjerovatno će prvi kriterij o kojem ćete odlučivati biti tip naočalnih leća. U dioptrijske naočale mogu se ugraditi naočalne leće od stakla, plastike ili polikarbonata.

 

1. Koji materijal leća je najbolji za dioptrijske naočale?

Danas se u dioptrijske naočale najčešće ugrađuju plastične naočalne leće, a razloga za to je mnogo. U nastavku ćemo objasniti zašto plastične leće danas obuhvaćaju preko 90% prodaje naočalnih leća, te prednosti i mane ostalih materijala. Materijali naočalnih leća – prednosti i mane • Staklene naočalne leće su najotpornije na ogrebotine, a glavni nedostatak je veća težina i činjenica da se lakše razbiju. U slučaju bilo kakvog udarca u glavu, staklene naočalne leće predstavljaju znatno veću opasnost od plastičnih leća. Naime, staklo se lako razbije, a krhotine mogu završiti u oku ili području oko očiju. Također, kod većih dioptrija, staklene leće nije ugodno nositi zbog njihove težine. Nedostatak je i to što ne sadrže zaštitni sloj protiv UV zračenja. • Plastične naočalne leće su skoro za upola lakše, gotovo su nesalomljive, a nakon nanošenja tvrdog sloja su također relativno otporne na ogrebotine. Ovaj tip naočalnih leća je najbolji izbor za većinu nosioca, ali i jedini materijal koji treba uzeti u obzir kod većih dioptrija (zbog manje težine). Cijenom su jednako pristupačne kao i staklene naočalne leće, a za razliku od njih sadrže UV zaštitu. • Naočalne leće od polikarbonata su tanje i vrlo otporne na lomljenje, njihova cijena je međutim veća. Najbolji su izbor za djecu, sportaše ili pojedince koji rade u lošim uvjetima, gdje često dolazi do oštećenja naočala. S obzirom da je polikarbonat zapravo kvalitetnija plastika, također sadrži UV zaštitu.

 

2. Što određuje debljinu naočalnih leća?

Pri odabiru odgovarajućih naočalnih leća, vaš optičar će vas također pitati i koliki biste indeks loma željeli, pogotovo ako imate veću dioptriju. Naočalne leće s visokim indeksom loma su izvrsno rješenje za sve nosioce, a posebno za one s visokim dioptrijama. Što je veći indeks loma naočalna leća je tanja, ali je i cijena veća. Dioptrijske naočale s tankim lećama su općenito estetski ljepše i ugodnije za nošenje.

 


3. Kakve prednosti ima antirefleksni sloj?

Još jedna stavka na popisu je antirefleksni sloj. Radi vašeg ugođaja i radi vaše sigurnosti, posebno u vožnji, ovaj sloj bi trebao biti obavezan na svim vašim naočalama. Zahvaljujući nanesenom antirefleksnom sloju, naočalna leća će propustiti veći snop svjetla do oka. Na drugu stranu, taj isti sloj sprječava neugodni odsjaj od prejake rasvjete ili nadolazećih vozila. Znatno će pomoći i u uredu, pri radu na računalu.

 

4. Bojane i fotoosjetljive dioptrijske naočale

Pri izboru dioptrijskih naočala također se morate odlučiti, da li želite potpuno svijetle dioptrijske leće, više ili manje obojene leće, ili fotoosjetljive leće. Danas je moguće imati fotoosjetljive leće od stakla i od plastike, no uvijek se na njima preporučuje stavljanje antirefleksnog sloja (prije svega za vozače). Ako vas umara neprestano kombiniranje sunčanih i dioptrijskih naočala kada iz zatvorene prostorije izlazite na svjetlo, onda je ovaj tip naočala idealan za vas. Fotoosjetljive leće reagiraju na UV zrake, te je kod današnjih naočalnih leća promjena boje puno brža nego što je to bio slučaj ranije. Ipak, ponekad se proces može usporiti vanjskim uvjetima, kao što su temperatura (pri nižim temperaturama leće potamnjuju brže nego pri visokim temperaturama). Ako pak kupujete sunčane naočale s dioptrijskim lećama, sigurno će vas veseliti što osim sive i smeđe nijanse boje, danas možete imati takve naočale s neograničenim rasponom modernih boja. U većinu sunčanih naočala koje se nalaze u optikama, moguće je ugraditi dioptrijske leće.

 

5. Bifokalne i progresivne dioptrijske naočale

Kod ljudi starijih od 40 godina u velikom postotku dolazi do problema s vidom na blizinu, neovisno o tome da li su prethodno nosili naočale za daljinu, ili ne. Taj problem se naziva staračka dalekovidnost ili presbiopija. Za osobe s presbiopijom su osim starinskih bifokalnih naočalnih leća dostupne i multifokalne leće, progresivi. Prednost progresivnih naočala je to što omogućuju postepeni prijelaz vida s daljine na blizinu i obrnuto, te također korigiraju vid na srednjoj udaljenosti. Još jedna velika prednost progresivnih leća nad bifokalnim je što su estetski ljepše, jer nemaju vidljivih prijelaza između dioptrija na leći. Progresivne dioptrijske naočale se mogu izraditi u svim materijalima, debljinama i bojama u različitim cjenovnim rasponima.

 

6. Dioptrijske naočale za rad na računalu

Dioptrijske naočale za računalo mogu biti jednojakosne (dioptrijski prilagođene samo za srednju udaljenost), ili uredske (prilagođene za srednju udaljenost i za čitanje). Naša preporuka su svakako uredske leće ili tzv. radni progresivi. Uredske leće korigiraju vid na dvije udaljenosti, za blizinu (čitanje) i srednju udaljenost (rad na računalu). Rad na računalu s ovim tipom leća je bitno olakšan, jer ne dolazi do naprezanja očnog mišića prilikom čitanja materijala koji se nalaze neposredno ispred nas, na radnom stolu. S obzirom da su zone gledanja prilično široke, ove naočale ne zahtijevaju dugo privikavanje. Ukoliko ste stariji od 40 i radite uredski posao, trebali biste razmisliti o ovom rješenju.

 

DJEČJE NAOČALE ZA VID - ŠTA TREBA ZNATI?

Kako odabrati dječje naočale za vid? Uloga dječjih dioptrijskih naočala je prije svega ispravna korekcija vida. Naočale moraju dobro pristajati, te je zbog toga nužno pronaći model koji odgovara anatomiji dječje glave. Najbolje rješenje je lagan, stabilan i elastičan okvir izrađen od antialergijskog materijala. U ponudi su plastični i metalni dječji okviri. Metalni okviri su tanji i lakše popravljivi. Plastični okviri većom plohom priležu na nos i zbog toga često mogu biti ugodniji izbor. Također, postoje okviri izrađeni od titana, koji je hipoalergijski, te ujedno najlakši materijal.

Zašto dijete može imati potrebu za nošenjem naočala?
Djeca mogu imati potrebu za nošenjem dioptrijskih naočala iz nekoliko razloga, a treba naglasiti da to nisu uvijek isti razlozi kao kod odraslih. Budući da djeca rastu i vidni sustav se razvija, posebno tijekom prvih 5-6 godina života, naočale mogu igrati važnu ulogu u osiguravanju normalnog razvoja vida. Glavni razlozi zbog kojih dijete može trebati naočale su:

• Korekcija dioptrije, kako bi dijete bolje funkcioniralo u svom okruženju. Dioptrijske naočale prvenstveno služe za korekciju refrakcijskih grešaka oka; kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Kratkovidnost se korigira lećama minus dioptrije, dalekovidnost lećama plus dioptrije, a astigmatizam cilidričnim lećama. • Korekcija strabizma, kako bi se postigao bolji položaj očiju. Prvi korak u liječenju strabizma je prepisivanje točne dioptrijske korekcije, koja je ponekad dovoljna za kompenzaciju strabizma.
• Ambliopija ili slabovidnost. Ovu grešku oka možemo definirati kao smanjenje oštrine vida uzrokovane slabljenjem jednog oka zbog neaktivnosti. Kako bi se slabije oko aktiviralo, potrebno je nositi dioptrijske naočale. Uz to je važno raditi vježbe prema uputama oftalmologa, i redovitom stavljati okluziju na bolje oko.

Koje naočalne leće odabrati za dječje naočale za vid?
S obzirom na materijal postoje dvije vrste naočalnih leća, plastične i mineralne (staklene). U slučaju dječjih naočala bolji su izbor plastične leće, jer su otpornije na lom. Treba napomenuti da se dječje naočale razbijaju prilično često. Također, postoje leće izrađene od polikarbonata, koje su izuzetno otporne na udarce. Ovaj materijal je ujedno i najbolji izbor za djecu. Druga, jednako dobra opcija su leće od materijala koji se zove Trivex, a radi se o vrsti plastike koja ima slična svojstva polikarbonatu. Dječje naočalne leće bi trebale sadržavati UV filter, antirefleksni sloj i tvrdi sloj (premaz koji štiti leću od ogrebotina).
• Kod odabira naočale za vaše dijete, najbolje će vam pomoći iskusni optičar. • Također, reći će vam i koliki dio cijene pokriva zdravstveno osiguranje.
• I ne zaboravite, u slučaju nezgode dobro je imati rezervne naočale.

Kako postići da dijete nositi naočale, kada to ne želi?
To je pitanje koje većina roditelja postavlja, posebno kada se radi o novorođenčetu ili djetetu koje je tek prohodalo. Najbolji odgovor je da većina male djece koja stvarno trebaju naočale, ipak ih bez problema nose (na sreću), jer shvaćaju da im one poboljšavaju vid. U početku neka djeca mogu pokazati određeni otpor nošenju naočala, ali neophodno je da roditelji pokažu pozitivan stav.

Kako odabrati dječje naočale za vid?
Uloga dječjih dioptrijskih naočala je prije svega ispravna korekcija vida. Naočale moraju dobro pristajati, te je zbog toga nužno pronaći model koji odgovara anatomiji dječje glave. Najbolje rješenje je lagan, stabilan i elastičan okvir izrađen od antialergijskog materijala U ponudi su plastični i metalni dječji okviri. Metalni okviri su tanji i lakše popravljivi. Plastični okviri većom plohom priležu na nos i zbog toga često mogu biti ugodniji izbor. Također, postoje okviri izrađeni od titana, koji je hipoalergijski, te ujedno najlakši materijal.

Zašto dijete može imati potrebu za nošenjem naočalama?
Djeca mogu imati potrebu za nošenjem dioptrijskih naočalama iz nekoliko razloga, a treba naglasiti da to nisu uvijek isti razlozi kao kod odraslih. Budući da djeca rastu i vidni sustav se razvija, posebno tijekom prvih 5-6 godina života, naočale mogu igrati važnu ulogu u osiguravanju normalnog razvoja vida. Glavni razlozi zbog kojih dijete može trebati naočale su:
• Korekcija dioptrije, kako bi dijete bolje funkcioniralo u svom okruženju. Dioptrijske naočale prvenstveno služe za korekciju refrakcijskih grešaka oka; kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Kratkovidnost se korigira lećama minus dioptrije, dalekovidnost lećama plus dioptrije, a astigmatizam cilidričnim lećama.
• Korekcija strabizma, kako bi se postigao bolji položaj očiju. Prvi korak u liječenju strabizma je prepisivanje točne dioptrijske korekcije, koja je ponekad dovoljna za kompenzaciju strabizma.
• Ambliopija ili slabovidnost. Ovu grešku oka možemo definirati kao smanjenje oštrine vida uzrokovane slabljenjem jednog oka zbog neaktivnosti. Kako bi se slabije oko aktiviralo, potrebno je nositi dioptrijske naočale. Uz to je važno raditi vježbe prema uputama oftalmologa, i redovitom stavljati okluziju na bolje oko.
Preporuka je početi postepeno. Neka dijete u početku nosi naočale u kratkim vremenskim periodima. Nakon toga postepeno povećavajte njihovo vrijeme nošenja. Dijete koje je tek prohodalo možda će nositi naočale samo kada je dobro raspoloženo, a odbiti će ih kada nije (kao i sve ostalo). Djeca školske dobi i njihovi roditelji mogu zajedno s oftalmologom doprinijeti odluci o potrebi naočala. U slučaju male refrakcijske greške, naočale nisu uvijek potrebne, dok će kod prisutnosti viših dioptrija djeca često i sama izraziti zabrinutost zbog poteškoća s vidom u učionici.

Hoće li nošenje naočala dodatno pogoršati vid?
Ne. Često je suprotno od toga istina. Ako dijete u predškolskoj dobi s ambliopijom ne nosi propisane naočale, to može utjecati na normalan razvoj vida.

Dječje sunčane naočale
Nemojte zaboraviti da su oči vaše djece vrlo osjetljive, stoga sunčane naočale kupujte isključivo u očnim optikama. Prilikom kupnje sunčanih naočala u očnoj optici, možete biti sigurni da su kvalitetno izrađene, te da sadrže kvalitetan UV filter. U optici će vam također pomoći odabrati naočale koje djetetu najbolje pristaju, kako bi bile udobne za nošenje. Ako dijete treba dioptrijske sunčane naočale, nije nikakav problem ugraditi dioptrijske leće s istom nijansom boje. U većini slučajeva je nemoguće prepoznati da se radi o naočalama s dioptrijom.

Zaključak
Ako vaše dijete treba dioptrijske naočale, najbolje će vam pomoći iskusni optičar koji će savjetovati najprimjereniji model naočala, izraditi ih sa najvećom preciznošću, i naravno, ispravno ih prilagoditi dječjoj glavi. Također će vas podučiti kako ispravno očistiti konkretni tip leća. Za djecu s višom dioptrijom, nužno je naručiti dva para naočala. Jedne za redovno nošenje, a druge kao rezervu. I na kraju ne zaboravite na zaštitnu kutiju, najbolje krutu.

Svakodnevno čišćenje naočala je najbolji način da se spriječe oštećenja, ogrebotine i recept za dugovječnost. Postoji pravi način za čišćenje naočala i puno krivih načina.

Operite ruke
Prije čišćenja naočala, operite ruke kako ne biste na leće naočala prenijeli prljavštinu, ostatke kreme, prašinu i sve ostalo što možete prenijeti na koži. Koristite sapun i sredstvo za pranje posuđa koji ne sadrže losion i pazite da vam vlakna od ručnika ne ostanu na rukama.

Isperite naočale mlakom vodom
Isperite naočale mlakom vodom kako biste odstranili s njih prašinu i ostale čestice, koje mogu ogrebati vaše naočale prilikom čišćenja. Izbjegavajte vruću vodu, ona može oštetiti premaz leća na naočalama. Na svaku leću stavite kap sredstva za pranje posuđa Većina sredstava za pranje posuđa su koncentrati, pa je dovoljna vrlo mala količina. Možete staviti kap sredstva i sebi na prst. Koristite sredstva koje ne sadrže losione za ruke. Nježno trljajte obje strane leće i sve dijelove okvira Par sekundi nježno trljajte svaku stranu leće i sve dijelove okvira, uključujući i dio za nos i krajeve koji dolaze iza ušiju. Isto tako, obavezno operite i dio na kojem se kraj leće spaja s okvirom, gdje se skupljaju prašina, čestice i ulje s kože.

Dobro isperite
Dobro isperite obje strane leća i okvir. Ukoliko dobro ne isperete sredstvo za pranje, leće će ostati zamrljane kada se osuše.

Nježno protresite naočale kako biste uklonili ostatke vode s leća
Zatim pregledajte naočale kako biste se uvjerili da su čiste.

Osušite leće i okvire tkaninom koja ne ostavlja vlakna
Upotrijebite pamučnu tkaninu kojom čistite osjetljive staklene čaše. Pripazite da je tkanina čista – čestice i mrvice na njoj mogu oštetiti stakla, a ulje za kuhanje i losion za ruke ostavit će mrlje.

Ponovno pregledajte leće
Ukoliko primjetite mrlju, uklonite je tkaninom od mikrofibre.

– Nemojte koristiti rub svoje košulje za čišćenje leća, pogotovo kada su stakla suha – možete ih oštetiti.
– Nemojte koristiti pljuvačku za čišćenje leća.
– Nemojte koristiti sredstva za pranje prozora ili čišćenje glatkih površina – sastojci ovih proizvoda mogu oštetiti leće naočala ili premaze istih.
– Nemojte koristiti papirnate ručnike, salvete ili toaletni papir – mogu oštetiti vaše leće ili ostaviti čestice na njima.

Sam svoj majstor: kako se riješiti ogrebotina na staklima od naočala?
Znate i sami koliko je lako oštetiti naočale. Ovaj mali vodič pomoći će vam da popravite izgrebana stakla. Naočale mogu puknuti ili se iskriviti kada ih ne nosite u futroli ili kada vam slučajno ispadnu. Ogrebotine su neizbježne, a svatko tko nosi naočale zna koliko je frustrirajuće imati ogrebotine na staklima. Iskrivljuju vaš vid, ali oštećuju i vaše oči. Čak i najkvalitetnija stakla će ponekad imati ogrebotine.
Napomena: Nemojte miješati ogrebotine na staklu i puknuće stakla. Ukoliko je staklo napuklo ili puklo, to ne možete popraviti, već morate naručiti nova stakla. Ogrebotine možete ukloniti, i to s proizvodima koje, vrlo vjerojatno, imate kod kuće. Pa krenimo:
1) Prvo morate otkloniti prašinu s naočala. Upotrijebite krpicu od mikrofibre.
2) Upotrijebite tekućinu za čišćenje naočala i nastavite brisati stakla kako biste uklonili mrlje.
3) Očistite naočale na ovaj način s obje strane. Zatim, odaberite pastu za zube ili sodu bikarbonu. Ukoliko ste izabrali pastu za zube:
4) Odaberite neabrazivnu pastu za zube, nanesite je na stakla – posebno na mjesta gdje su ogrebotine. Kako biste „uglancali“ ogrebotine koristite pamučnu ili vunenu krpicu.
5) Polirajte stakla malim, čvrstim, kružnim pokretima otprilike 30 sekundi.
6) Isperite naočale s hladnom vodom i osušite ih. Ogrebotine se više ne bi trebale vidjeti, međutim – ovisno o veličini ogrebotina, možda ćete morati ponoviti proces. Ukoliko vaše naočale imaju sloj protiv ogrebotina, duže će vam trebati da poliranjem naočala dođete do ogrebotine – isplati se biti strpljiv!

Ukoliko ste se odlučili za sodu bikarbonu:
4) Trebat će vam jedna ili dvije žlice sode bikarbone.
5) Pomiješajte u posudici sodu bikarbonu s malo vode, dok ne dobijete gustu pastu.
6) Nanesite pastu na stakla i ispolirajte stakla na isti način kao i s pastom za zube.
7) Isperite u hladnoj vodi i osušite naočale.

Svi znamo da nam dioptrijske naočale mogu poboljšati vid, ali možda nismo uvijek svjesni da nam trebaju. Oči se s vremenom mogu promijeniti, pa čak i ako ste imali savršen vid, to ne znači nužno da se nikada neće pogoršati. Simptomi dioptrije nisu uvijek jasno izraženi, stoga je preporučljivo obavljati redovne očne preglede, čak i kada mislite da za to nema potrebe.

Koji simptomi ukazuju na potrebu za naočalama?
Ponekada osobe kojima su potrebne naočale nemaju nikakve znakove, dok su kod drugih jasno izraženi. Simptomi dioptrije mogu se razlikovati ovisno o vrsti refrakcijske greške oka. Neki uobičajeni simptom uključuju:
• zamagljen vid
• naprezanje očiju
• žmirkanje
• glavobolje
• dvoslike
• aureole oko izvora svjetla (halo efekt)
• iskrivljen vid
• loš vid noću
Ovo su najčešći simptomi dioptrije, ali ako primijetite bilo kakve neobične promjene u vašoj vidnoj oštrini, posavjetujte se s vašim liječnikom.

Refrakcijske greške oka
Postoji nekoliko različitih refrakcijskih greška oka koje uzrokuju dioptriju:
• kratkovidnost
• dalekovidnost
• astigmatizam
• presbiopija ili staračka dalekovidnost

Refrakcija oka je lom svjetlosnih zraka u optičkom aparatu oka, što omogućuje stvaranje slike na mrežnici. Optički aparat oka se sastoji od rožnice, očne vodice, leće i staklovine. Idealan lom svjetlosti u oku nam omogućuje oštar vid. Refrakcijska greška nastaje kada svjetlost zbog oblika samog oka ili optičkog aparata, ne može biti fokusirana na mrežnicu. Te promjene mogu se dogoditi u bilo kojem periodu života.
Kratkovidnost ili miopija
Kratkovidnost ili miopija je stanje kod kojeg se zrake svjetla lome ispred mrežnice, umjesto na njoj. To uzrokuje mutan vid na daljinu, dok je vid na blizinu prilično bistar. Kratkovidnost se jednostavno ispravlja dioptrijskim naočalama minus dioptrije.
Kratkovidnost najčešće nastaje kada je očna jabučica preduga ili kada je rožnica prezakrivljena. U posljednje vrijeme sve više primjećujemo razvoj kratkovidnosti kod odraslih ljudi, što je najvjerojatnije izazvano pretjeranim radom na blizinu. Prema nekim procjenama, čak 30% stanovništva je kratkovidno.
Dalekovidnost ili hipermetropija
Dalekovidnost može uzrokovati zamućenje vida na svim udaljenostima. Konkretno, kod manjih jakosti dalekovidnosti, osoba će jasno vidjeti udaljene objekte, ali na manjim udaljenostima će osjetiti napor i blago zamućenje vida nakon dužeg rada. Kod većih jakosti dalekovidnosti, vid će biti zamućen na svim udaljenostima, a posebno kod rada na blizinu. Uzrok dalekovidnosti obično leži u prekratkoj očnoj jabučici ili premalo zakrivljenoj rožnici.
Simptomi uključuju pojavu glavobolja nakon duljeg čitanja ili rada na računalu, konstantno škiljenje kako bi se izoštrila slika, te osjećaj blage boli i/ili napora u očima. Dalekovidnost se jednostavno ispravlja naočalama plus dioptrije.
Astigmatizam
Astigmatizam je najčešće uzrokovan nepravilno zakrivljenom rožnicom, koja zrake svjetla ne lomi u svim meridijanima jednako. Može također biti uzrokovan nepravilno zakrivljenom očnom lećom. Osnovni simptomi uključuju zamagljen vid i deformiranu sliku ili tiskana slova pri čitanju. Kod dužeg rada ili fokusiranja, može se pojaviti glavobolja i izrazit umor u očima.
Astigmatizam se korigira naočalama cilindrične dioptrije. Zbog toga se ova greška oka najčešće naziva cilindar. Kod visokih stupnjeva astigmatizma, najbolji rezultati postižu se s polutvrdim kontaktnim lećama.
Presbiopija ili staračka dalekovidnost
Presbiopija je tipičan simptom starenja, zbog toga se kod nas naziva i staračka dalekovidnost. Kako starimo, očna leća postaje sve manje fleksibilna i gubi mogućnost fokusiranja na bliske predmete. Najčešći simptom je da nam ruke postaju “prekratke” kod čitanja ili nam uvijek nedostaje svjetla. Najčešće se pojavljuje nakon 40-te godine života i u pravilu pogađa svakoga.
Presbiopija se jednostavno ispravlja naočalama plus dioptrije. U slučaju kombinacije presbiopije s kratkovidnošću, dalekovidnošću ili astigmatizmom, najelegantnije rješenje predstavljaju progresivne naočale, koje korigiraju vid na svim udaljenostima.

Zaključak
Ako nemate nikakvih simptoma, preporučljivo je raditi kompletne oftalmološke preglede svake dvije godine, kako biste očuvali zdravlje očiju.